ZJJZ+b
THE
SEED
种 子 木 屋
 
仙女湖,江西
60m2
2020
 
初始设计时,业主希望建筑采用拟态形式,与大自然的元素产生联系。我们将住宿的感受、空间的特点、视线的方向等因素综合思考,最终形成了种子木屋这种或许并不常见的建筑形态。
 
种子木屋整体呈椭球形,底部采用镜面铝板,往高处渐变为木瓦。镜面铝板随着季节、天气的变化,反射周围的环境和氛围,冬季时是红土地,春夏季时是绿植,潮湿时是氤氲雾气,晴天时是明媚阳光。镜面铝板是种子屋落地生根的部分,上部的木瓦则使建筑逐渐回归自然柔和的本质。
 
结合种子木屋的形态及空间需求,设计了多个圆形洞口,将室内的流线或视线引向不同的方向:建筑正面的圆洞通往露台,露台采用独立基础,如同漂浮着的一块小圆石,现存的大树穿透露台,提供荫蔽;侧面的圆窗面向疏朗的树林,阁楼上的大圆窗则对着天空和高树的枝桠。
 
种子屋室内墙面采用统一的木拼,自然的木色变化形成的条纹感,进一步强调椭球形态的空间感。主卧后侧体量容纳入口、卫浴、储藏等功能区,同时形成亲子区阁楼。阁楼与一层通过一个插入式的椭圆柱型楼梯间连接,同时楼梯间与入口空间穿插,形成有趣的异形空间。
 
When this project began, the client wanted the buildings to be designed based on a form found in nature. Instead of creating merely imitative forms, however, we focused on developing the spatial experience by staging views and establishing the relationship between the structures and their surrounding environment. Eventually, four houses, the Seeds, were constructed. They seemed to arise from another dimension, looking nothing like we had originally planned.

Each Seed house forms a continuous, ellipsoidal surface, with a mirrored aluminum facade rising to meet pine shingles. This mirrored aluminum cladding reflects the surrounding environment, the changing weather and seasons. This metal surface takes on the luster of red soil in winter, green plants in spring and summer, mist when wet, and sunshine on bright days. Like the roots of a plant, this reflective cladding anchors each house to the earth, while the pine shingles give the structures a warm, soft aesthetic, allowing the structures to blend into the surrounding nature.
 
According to the functional demands of these buildings, each house is designed with several circular openings to create internal sight lines branching off in various directions. For instance, the circular hole on the front of the structure leads to the terrace, which is like a stone platform floating on independent foundations. A tree penetrates the terrace, providing shade; a round window on the side of the building faces sparse woods; and a larger round window in the attic reveals the sky and the branches of tall trees.
 
Within the buildings, the interior walls of each Seed house are wood panels, and the stripes formed by the natural color differentiation of the wood further emphasize the ellipsoidal shape of each structure. Additionally, the area behind master bedroom contains the entrance, the bathroom, and room for storage. Furthermore, this space leads to an attic, providing a space for children. The attic and the first floor are connected by an elliptical staircase that intersects the entryway to form an intriguing, carved-out space.
 
12_夜景_nightview
T H E
11_鸟瞰_birdview
01_室外_exterior
15_室内_interior
03_室外_exterior
IMG_3459
IMG_3418
02_室外_exterior
13_露台_balcony