ZJJZ+b
THE
MUSHROOM
蘑 菇 木 屋
 
仙女湖,江西
50m2
2020
 
蘑菇木屋位于一片松树林中,如何处理建筑与自然的关系,是我们设计的重点。
 
蘑菇木屋的建筑形式根据功能分为两个简单体量:
 
蘑菇主体为客房空间,人视高度附近设置环绕式的通长条窗,住客坐在椅子上或靠在床上,恰好感受周边围绕的绿树,以及从窗间洒进的阳光。二层阁楼作为亲子区,经由小尺度的楼梯到达,亲子区的小侧窗增加了阁楼区的舒适度与通透感。顶部挑高的倒锥形空间处理成自然的弧面收尖,纯白的穹顶带来无边界的延伸感。
 
卫浴及储藏空间集约地规划成简洁的长方形体量,与蘑菇的主体插接。紧邻开放式浴缸的条窗,避开室外的人行流线,面向树林,保证私密性的同时,泡浴的体验也有了与大自然的连接。同时,顶部的圆形天窗,随着时间和天气的变化把不同的光影表情带到了卫浴空间里。不同于往常较为封闭的卫浴空间设计,这个光影丰富的空间兼有入口区的功能,是住客时常经过、停留的场所。
 
蘑菇屋整体采用架空钢结构,将施工对场地的影响最小化,随着时间推移,地面绿植将逐渐蔓延拥抱建筑。蘑菇屋的锥形顶采用原色木瓦,底部及长方形体量采用水洗石。原生态的材料使得建筑呈现更为生态的形象,和谐融入周边的自然环境。
 
The Mushroom is located in a pine forest. Thus handling the relationship between nature and the architecture became the essential approach of our design.
 
The architectural form of the Mushroom is composed of two simple volumes according to the functions:
 
The main part of the mushroom is the guest room space, with a panoramic window set up near the viewing height. When sitting on chairs or leaning on the bed, the guests are immersed in the surrounding nature. The loft serves as a child area, linked by the small-scale stairs. The pure white cone-shaped roof is rounded on top, creating a sense of unbounded extension to the space.
 
The bathroom and storage space are arranged in a simple rectangular volume, which is inserted into the main body of the Mushroom. A horizontal window is designed next to the bathtub, avoiding the view from pedestrian path to ensure privacy, while bringing nature into the space. Meanwhile, the circular skylight at the top introduces different expressions of light and shadows with the change of time and weather. This poetic space also serves as the entrance lobby of the house, where the guests often visit and linger. 
02- EXTERIOR_室外
06- INTERIOR_室内
01-EXTERIOR_室外
02-EXTERIOR_室外
01- INTERIOR_室内
03- INTERIOR_室内
03-EXTERIOR_室外
01- EXTERIOR_室外
04- EXTERIOR_室外
03- EXTERIOR_室外
04- INTERIOR_室内